Thursday, November 15, 2018

τερα μαρισ

τερα μαρισ

Ο Κύπριος Πρόεδρος, ενόψει της επίσκεψης της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του για να διερευνήσει το έδαφος για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, δηλώνει: «Εμείς είμαστε έτοιμοι και θα επαναλάβω στην κυρία Λουτ αυτό που αρκετές φορές διαμήνυσα στον κ. Γκουτέρες. Ότι επιζητούμε συνέχεια των διαπραγματεύσεων, μέσα από την καθιερωμένη και συμφωνημένη διαδικασία, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και με δεδομένο το «πλαίσιο Γκουτέρες”».


Ερωτηθείς για το εάν τα σχέδια Ανάν και Κραν Μοντανά αποτέλεσαν ευκαιρία για λύση αλλά και τι οδήγησε στην αποτυχία ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Δεν συγκρίνονται τα δύο. Άσχετα από την κρίση που είχε ο καθένας μας τότε στο σχέδιο που ξεκίνησε από τον Νοέμβριο του 2002 και κατέληξε ως Σχέδιο Ανάν σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2004, αυτό απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των πολιτών και επομένως δεν θα μπορούσε να το θεωρήσουμε ως “ευκαιρία”».


εξιχνιαση εγκληματος αιγαλεω

Τόνισε δε, ότι στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε στο Κραν Μοντανά, η λύση ήταν κοντά. «Με την έννοια ότι στις διαπραγματεύσεις που είχαν προηγηθεί με τον κ. Ακιντζί είχαμε επιτύχει πολύ σημαντικές συγκλίσεις, περισσότερες παρά ποτέ πριν, και αφού για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια κατατέθηκαν προτάσεις για τις εδαφικές αναπροσαρμογές πάνω σε χάρτη, στη συνέχεια είδαμε τον ίδιο τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να θέτει ως βασική προϋπόθεση για μια συνεκτική λύση τα θέματα ασφάλειας: την κατάργηση των εγγυήσεων και ξένων παρεμβάσεων και, βεβαίως, την αποχώρηση του κατοχικού στρατού» τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, και συμπλήρωσε:


γεθσημανή ή γεσθημανή


Όταν ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες επισήμανε ότι με τη λύση η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα “κανονικό κράτος”, χωρίς κηδεμονίες και έλεγχο έξωθεν, και όταν κατοχυρωνόταν ότι τη λειτουργία του κυπριακού κράτους θα έπρεπε να διέπουν και οι ευρωπαϊκοί κανόνες και αρχές, είχαμε ένα μεγάλο βήμα.



Εξηγεί δε, ότι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν ήταν και η ανασφάλεια που ένιωθαν είτε με τη «διατήρηση εγγυήσεων και ελέγχου της Τουρκίας στην Κύπρο είτε και με ένα όχι και τόσο καθαρό σχέδιο απόσυρσης του τουρκικού στρατού».


«Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, από τον πρώτο καιρό που είχα εκλεγεί στην προεδρία φρόντισα να μπει στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της ασφάλειας» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.


Μια δίκαιη λύση


Όπως εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης, το δίκαιο του κυπριακού λαού είναι να ισχύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα πλήρως στην Κύπρο. «Το δίκαιο του λαού μας κατοχυρώνεται πλέον και από μια συμφωνία για λύση που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις αρχές και στους κανόνες της ενωμένης Ευρώπης» είπε ο Κύπριος πρόεδρος, και συμπλήρωσε:


«Πιστεύω ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούμε να βρούμε δρόμους και τρόπους συνεννόησης. Αρκεί η Τουρκία να εγκαταλείψει την ιδέα ότι θα ελέγχει και θα ευθυγραμμίζει την Κύπρο με τα δικά της συμφέροντα ή στόχους».


Κόκκινες γραμμές


Απαντώντας σε ερώτημα για τις «κόκκινες γραμμές» της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως το Κυπριακό είναι ένα «πρόβλημα εισβολής και κατοχής».


«Η λύση του θα πρέπει να τερματίζει την κατοχή και τα αυθαίρετα αποτελέσματα της εισβολής. Ενώ εξυπακούεται ότι θα πρέπει να αποτρέψει την πιθανότητα επανάληψης εισβολής» τόνισε ο ίδιος, και συνέχισε: «Για αυτό και στην πρώτη γραμμή είναι το ζήτημα της κατάργησης των εγγυήσεων και των όποιων δικαιωμάτων επέμβασης. Ταυτόχρονα όλοι, και οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι, θεωρούμε πραγματικό κέλυφος προστασίας και ως ασφαλιστική δικλίδα για ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε. Ε.».


Την ίδια ώρα, η συμφωνία θα πρέπει να βρίσκεται πλήρως στις γραμμές και να τηρεί τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


No comments:

Post a Comment