Η τελική μορφή της απόφασης για την ελάφρυνση του χρέους είναι υπό διαπραγμάτευση. Για αυτό άλλωστε θα έλθει στην Αθήνα αύριο Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ, προκειμένου με τον Έλληνα ομόλογό του να επεξεργαστούν την γαλλική πρωτοβουλία που έχει σκοπό να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να αποσπάσει την καλύτερη δυνατή διατύπωση, που θα τη βοηθήσει ακολούθως να βγει ευκολότερα στις αγορές.
Η εν λόγω λεκτική διατύπωση μπορεί να μην αποδειχθεί ικανή για να επιτρέψει στην ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης , ωστόσο θα ξεκαθαρίζει στους επενδυτές πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα είναι κάτω από το 15% του ΑΕΠ τα έτη μετά το 2022, όταν και η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες αποπληρωμές χρέους.
Να σημειωθεί πως έως και το 2020 οι τόκοι που θα πρέπει να πληρώνει ετησίως η Ελλάδα κινούνται στα 6,5 δισ. ευρώ, το 2021 αυξάνονται σε 11 δισ. ευρώ, αλλά το 2022 εκτινάσσονται σε 24,5 δισ. ευρώ, το 2023 στα 17, 6 δισ. ευρώ και το 2024 στα 13,6 δισ. ευρώ. Η λύση για το πρόβλημα αυτό περνά από την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων του EFSF έως 15 χρόνια και τη ρύθμιση των τόκων των ίδιων δανείων.
Στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ο ESM ήδη σταθεροποιεί το κόστος δανεισμού της Ελλάδας. Ενδεικτικά, την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε από τα 40 στα 49 δισ. ευρώ το όριο ανταλλαγής ομολόγων από το δάνειο που πήρε η Ελλάδα από το EFSF, κάτι που βελτιώνει το προφίλ του ελληνικού χρέους.
Παρά τα όσα προαναφέρθηκαν, οι Ευρωπαίοι θα επιμείνουν στο Eurogroup πως τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν στο τέλος του προγράμματος, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα του ESM και εφόσον η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα συνταχθεί τότε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.
Στο μέτωπο της χρηματοδότησης το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση δόσης κοντά στα 10 δισ. ευρώ για την εξόφληση ομολόγων 7,2 δισ. ευρώ που ωριμάζουν τον Ιούλιο, αλλά και για την εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες που αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ.
Απλά να τονιστεί πως εάν η Ελλάδα λάβει τη δόση των 10 δισ. ευρώ δεν θα χρειαστεί δανειακή στήριξη τουλάχιστον έως το επόμενο καλοκαίρι, όταν θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μεγάλες πληρωμές ομολόγων. Δεδομένου ότι το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος (σ. σ. κανονικά έπρεπε να είμαστε στην 8η) η οποία θα περιλαμβάνει αυστηρές παρεμβάσεις σε εργασιακά και ιδιωτικοποιήσεις δεν αποκλείεται η δόση των 10 δισ. ευρώ να σπάσει σε υπόδοσεις οι οποίες θα συνδεθούν με προαπαιτούμενα. Σίγουρα πάντως για να δοθούν τα χρήματα για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών το Δημόσιο θα πρέπει να έχει πρώτα αποδείξει πως οι προηγούμενες οφειλές έχουν αποπληρωθεί.
εμάνουελ λάσκερ
σαραντάρης γιώργος
No comments:
Post a Comment