Εάν λίγα χρόνια πριν κάποιος μας έλεγε ότι ο ουρανός και τα πάρκα της Αθήνας θα αποτελούσαν σήμερα καταφύγιο για χιλιάδες πράσινα παπαγαλάκια, η απάντηση σίγουρα θα διεπόταν από πνεύμα δυσπιστίας.
αντιστοιχια γραμματων με αριθμους
Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του συνεργάτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Λευτέρη Σταύρακα, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Δεν είναι οι παπαγάλοι μόνο στην Ελλάδα, είναι σε όλη την Ευρώπη. Δεν ήρθαν μόνοι τους, είναι αποτέλεσμα κλασικής ανθρώπινης παρέμβασης» δήλωσε ο κ. Σταύρακας, ανατρέχοντας στη δεκαετία του '80 και τη δημιουργία του πρώτου «πυρήνα» αποικίας των παπαγάλων στην Αθήνα.
Η φυσική εξάπλωση των πράσινων παπαγάλων είναι στην Αφρική και στην Ασία. «Φτάνουν μέχρι και στους πρόποδες των Ιμαλαΐων. Δεν είναι πουλιά αποκλειστικά τροπικά. Έχουν μεγάλες αντοχές στο κρύο. Το μόνο που θέλουν είναι τροφή. Αν έχουν τροφή αντέχουν το κρύο. Στην Ελλάδα τρέφονται με καρπούς δέντρων όπως τα κυπαρίσσια ή τα καλλωπιστικά δέντρα επεσήμανε, μεταξύ άλλων.
Παπαγάλοι VS δρυοκολαπτών
Μην σας «ξεγελά» η γλυκιά τους όψη: Οι παπαγάλοι μπορούν και διεκδικούν τη φωλιά που επιθυμούν. Όπως εξήγησε ο κ. Σταύρακας, «δρυοκολάπτες φωλιάζουν, τρυπούν τη φωλιά τους σε έναν κορμό δέντρου και αν την ίδια φωλιά την διεκδικήσουν οι παπαγάλοι το πιο πιθανό είναι να την κερδίσουν γιατί λειτουργούν σε ομάδα, οι δρυοκολάπτες δεν σχηματίζουν κοπάδι, είναι απλά το ζευγάρι των πουλιών».
κυκλοφορικο συστημα ζωων
Μάλιστα, επί του παρόντος ο πληθυσμός των παπαγάλων έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διεξάγει απογραφή με σκοπό να υπολογιστεί το εύρος της εισβολής τους στον γεωγραφικό χώρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και σε άλλες πόλεις όπως στη Ρόδο και στην Κρήτη.
«Μπορεί να ακούγεται σαν αστικός μύθος, όμως μάλλον δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα ότι ο τρόπος με τον οποίον έφτασαν στην Αθήνα ήταν σε κλουβιά στο αεροδρόμιο, από όπου και κατάφεραν με κάποιον τρόπο να διαφύγουν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτες μαρτυρίες για την ύπαρξη τους εντοπίζονται στην περιοχή γύρω από αυτό».
«Οι κλιματολογικές συνθήκες εδώ είναι ιδανικές για την επιβίωσή τους», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian. «Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά τα πάρκα μας είναι γεμάτα από εξωτικά φυτά και δέντρα με φρούτα, γεγονός που το κάνει πολύ πιο εύκολο για τα πουλιά να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ελληνικής ορνιθολογικής εταιρείας, Παναγιώτη Λατσούδη. Άλλωστε οι παπαγάλοι, λατρεύουν τους ευκάλυπτους στην Ελλάδα. «Ίσως επειδή είναι αειθαλείς, ψηλοί και, είναι ιδανικοί για καμουφλάζ», σύμφωνα με τον ίδιον.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και υπάρχει εγγενής κίνδυνος για τη βιοποικιλότητα σύμφωνα με την Κομισιόν καθώς εκφράζονται φόβοι ότι σύντομα ο πληθυσμός τους θα ξεπεράσει αυτόν των περιστεριών και των σπουργιτιών.
Πηγή: Τhe Guardian
01
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον οι παπαγάλοι έχουν κυριεύσει τα πάρκα της Αθήνας (Pics)
εκμεκ καταιφι καταγωγη
No comments:
Post a Comment